Hvilken plade skal jeg vælge?

Marmor: Unikke eksklusive plader, hvis patina bliver endnu smukkere med årene

Marmor er naturlige kalksten, der består af mineraler, som er dannet gennem flere millioner år i havet. Det er mineralerne, der tilfører marmor forskellige farver og unikke mønstre. Det er noget af det smukkeste, du kan have i boligen – og samtidig er det en meget sart overflade.

Marmor fås i mange farvenuancer og er oftest mat i poleringen. Med tiden får marmor en flot naturlig patina. Små revner kan forekomme, men det har ingen betydning for pladernes holdbarhed.

Marmor kan være blødt og porøst fx som travertin, men det findes i forskellige hårdhedsgrader. De mest solide anvendes typisk til bordplader.

Marmor er et holdbart materiale ved rette behandling. Det kræver den rigtige vedligeholdelse for at holde sig pæn. Til gengæld er den nem at rengøre i hverdagen.

Vær opmærksom på at marmor er lavet af sten, der kan suge snavs og væsker til sig. Det er vigtigt at din plade er godt imprægneret. Syre og blegemidler altid bør undgås på marmor, da det kan forårsage varige skader. Brug skærebræt og bordskåner til at beskytte med ridser og høj varme. Glohed varme kan nemlig trække marmorstenens imprægnering og naturlige fedt ud af bordet. Det kan give pletter eller i værste fald revner i bordpladen.

 

Granit: Smuk, holdbar og let at vedligeholde

Granit er en magmatisk stenart typisk dannet af smeltet stenmasse i jordens indre, som derefter bliver skubbet op til jordens overflade og afkølet.  Det er en hård stenart, som hovedsageligt består af kvarts, feldspat og glimmer. Ligesom marmor er granit et naturmateriale vil hver bordplade have sin egen unikke farve og sit eget mønster.

Granit fås i både rødelige, blålige, gullige og brunlige nuancer ud over de gængse gråhvide, grå og sorte varianter. Der er derfor mange muligheder for at finde den rette bordplade.

Granitplader er holdbare over for varmepåvirkninger, men granit er ikke ubetinget varmefast. Længere tids påvirkning med høj temperatur fra gryder eller pander kan forårsage skader. Derfor anbefaler vi, at du bruger bordskånere til afsætning af varme genstande for at undgå varmeskader. Granit er et hådt materiale, men da granit fåes i forskellige hårdheder anbefaler vi alligevel altid brug af skærebrædt for ikke at ridse din plade

I dagligdagen er granit nem at vedligeholde, En fugtet mikrofiberklud evt med lidt sulfo klarer det meste. Undgå klorinprodukter og rengøringsmidler som Cillit Bang. Både stærk syre og stærk base er skadeligt for din plade.

Da granit er et naturmateriale bør du imprægnere din plade inden du tager den i brug.

 

Silestone: Pletfri plade med 25 års garanti

Mens to naturstensplader aldrig er ens, er Silestone produceret i kvarts-komposit, hvilket giver producenten mulighed for at producere lige præcis det udseende der ønskes – uden at gå på kompromis med stenens naturlige kvaliteter.

Kvaliteter som hårdhed og rengørings-venlighed. Og så tager det ikke imod pletter fra f.eks. vin, citronsaft, eddike og andre hverdagsprodukter.

 

Dekton: Syrefast og varmebestandigt

Dekton kan godt have lidt variation i sit udtryk. Dekton er nemlig – groft sagt – produceret af op til 25 forskellige mineraler der sammenpresses som fugtet sand under hele 25.000 tons tryk. Herefter bages det i en meget stor ovn, hvorefter det skæres ud i cirka 10 råplader.  Denne proces bevirker helt naturligt, at pladerne vil have små forskelle. Forskelle vi mener er med til at gør eksempelvis det nye køkkenbord unikt.

Og så er det varm- og syrefast, UV-bestandigt og næsten umuligt at ridse (Tænk keramik!).